Home » Timp Liber » Inteligenta artificiala in buzunar: Siri si Google Now atrag noi competitori – Smart Nation

Inteligenta artificiala in buzunar: Siri si Google Now atrag noi competitori – Smart Nation

Inteligenta artificiala in buzunar: Siri si Google Now atrag noi competitori – Smart Nation
Publicat: 28.12.2013
Scris de Dan Dragomir
Gigantii lumii IT concureaza acum intr-un nou domeniu: inteligenta artificiala pe post de asistent personal. Apple a setat si el acest trend, lansarea Siri fiind un moment de cotitura, care a marcat industria, chiar daca unii nu vor sa recunoasca asta. Google a mutat brusc focusul de la Search spre Google Now, o solutie concurenta, dar nu neaparat similara. Microsoft, care face din 1995 diverse solutii similare si a avut din Windows Vista solutie de control vocal probabil inca nu a depasit socul succesului avut de Siri. Mai mult ca sigur in laboratoarele Microsoft se lucreaza la produse mai bune, dar care n-au vazut inca lumina publicului. Urmeaza probabil sa lanseze produsul in Windows Phone 8.1.
 
Siri si Google nu reinventeaza roata, dar pun cap la cap niste functii destul de comune. Intai, recunoasterea vocala, capacitatea de a intelege comenzi simple in engleza, indiferent de dialectul utilizat. Deja Google pricepe comenzi in limba romana, iar pentru iPhone exista o aplicatie facuta de romani (are nevoie de jailbreak). Succesul Siri este dat nu de faptul ca ofera o experienta mai buna sau ca are vreo tehnologie mai speciala, ci de modul in care a fost prezentata, alegerea numelui norvegian, dar si de faptul ca stie sa raspunda si la intrebari grele, chiar daca nu la modul cel mai serios. Sunt deja cunoscute zeci de dialoguri cu Siri despre sensul vietii si scopul nostru in Univers. Cam 80-90% dintre utilizatorii de iPhone spun ca folosesc in fiecare luna Siri.
 
Spre deosebire de Google Now, capacitatile Siri sunt extinse, poate lansa apeluri, mesaje, poate deschide aplicatii, poate rula muzica, dar de asemenea poate posta pe Twitter sau Facebook. Siri se poate accesa in orice alta aplicatie, doar apasand butonul Home. Daca la inceput Siri era o aplicatie separata, acum Siri este parte integrata din iOS si marketingul Apple spune ca Siri intelege perfect ce spui si mai ales la ce anume te referi. Siri invata in timp si va incepe sa cunoasca preferintele tale. Folosirea limbajului natural in loc de comenzi presetate iti da impresia ca vorbesti cu o persoana reala si asta a ajutat la popularizarea tehnologiei. Spunand „aminteste-mi sa sun la doctor la ora 4” te simti mult mai confortabil decat a face aceeasi actiune in sistemul Microsoft/Windows (“deschide calendar”> adauga> ora 4> reminder apel doctor”).
 
Google are o abordare un pic diferita cu Google Now. Personal, ma streseaza ca incep sa promoveze agresiv Google Now, desi i-am dat disable la fiecare device nou cu Android, el tot apare cu insistenta de fiecare data. La Apple, cand dai disable, Siri dispare definitiv. Si este un lucru de apreciat. Iar la Microsoft nici nu stii ca ai asistent pentru comenzi vocale, daca nu esti tu pasionat sa descoperi asta.
 
Google Now incearca sa anticipeze ce informatii ai nevoie inainte sa ceri tu ceva. Dimineata iti arata traficul spre birou sau iti arata stiri si informatii utile in functie de ceea ce ai utilizat tu in ziua anterioara. Google Now depinde de utilizarea mai multor aplicatii – trebuie sa ai cont, sa ai istoria cautarilor activata, sa folosesti calendarul Google si Gmail.
 
Microsoft a inclus in Windows Phone un serviciu TellMe, care a fost inlocuit de Bing si care va evolua in timp intr-un competitor de acelasi calibru. Recunoastearea vocala din Windows, desi este foarte utila, nu se compara cu inteligenta artificiala. In principal e vorba de simple comenzi, pe care in loc sa le faci din mouse si taste, le poti face din voce, daca activezi sistemul si recunoaste engleza ta. Include totodata tehnologia de dictare, dar ai nevoie de microfon. La laptopuri nu e problema, dar la desktop e mai complicat.
 
Din start trebuie spus ca nu va intelege diversele dialecte si nici toate expresiile din engleza, asa ca trebuie sa fii mereu atent la ce scrie. Poti sa deschizi aplicatii folosind comanda „Open Internet Explorer”, de exemplu. De asemenea „close” sau “switch to”. Cam toate comenzile pe care le poti da manual le poti lansa prin comenzi vocale – micsorarea sau marirea ferestrei, scroll si toate celelalte. Ba chiar poti sa-i zici sa apese taste sau combinatii de taste, sa faca click, dublu click sau click dreapta. Chestii utile, dar nu merg atat de departe precum cele doua servicii de mai sus.
 
 
 
 
Smart Nation este platforma unde tehnologia va inspira pe voi toti. Sa va imaginati, sa inovati, sa creati!
 
Intra pe SmartNation.ro daca vrei sa fii informat in legatura cu noile gadget-uri, dar si pentru a putea afla cum functioneaza, ce fac si cum iti pot imbunatati viata de zi cu zi. 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase